понедељак, 27. април 2009.

Simboli Bara

GRB OPŠTINE BAR

U skladu sa heraldičkom tradicijom podneblja, za grb je izabran trouglasti štit, koji je na prostoru Bara istorijski najutemeljeniji.Grbovne elemente čini pet vertikalnih pruga, od kojih svaka posjeduje svoju unapred definisanu širinu i simboličko značenje. U simboličkom jeziku pet vertikalnih pruga predstavljaju: more, jezero, kulturno-istorisjko nasleđe i planinu.
1). More. Najveći značaj na Grbu ima heraldičko desno polje. U ovom slučaju ono je obojeno plavom bojom. Plava boja simbolizuje More, koje je osnovni privredni pokretač grada.
2). Jezero. Heraldičko lijevo polje obojeno je istovjetnom plavom bojom. Ovo polje predstavlja Skadarsko jezero, odnosno unutrašnji basen Opštine Bar.
3) Grad – naselja. Dvije vertikalne pruge obojene zlatnom predstavljaju stilizovane gradske zidine. Ove zidine predstavljaju cjelokupnu kulturno-istorijsku baštinu poniklu na današnjoj teritoriji Opštine Bar. Ovo nasleđe distribuirano je u dva jasno uočljiva basena - morskom i jezerskom. Zid kao simbol
grada i cjelokupnog materijalnog nasleđa je grafički transponovan i simplifikovan.
4). Planina. Centralno vertikalno polje je iskorišteno za prikaz kopnenog dijela Opštine. Ovo polje je obojeno heraldičkom zelenom bojom.

Četiri elementa dopunjuju Mali grb: Zidna kruna, Čuvari štita (dva vuka), lenta i stilizovane grančice masline.
1). Zidna kruna simbol je Opštinske samouprave. Tri merlona na kruni pokazuju da grad ima preko 15.000 stanovnika. Kruna je obojena zlatnim emajilom sugerišući na period kada je Bar bio prijestonica države Vojislavljevića.
2). Čuvari štita – vukovi. Tradicija Balšića se već vjekovima vezuje za područje Zete, čije teritorije u većoj mjeri danas pripadaju području Opštine Bar. Tekovine naslijeđa Balšića, pa tako i njihov grb mogu se dovesti u direktnu vezu sa današnjom Barom. Srebrna vučja glava sa grba Balšića (postavljena iznad zlatne krune) iskorišćena je kao motiv prilikom osmišljavanja i oblikovanja elemenata novog grba grada. Transponovanjem elemenata sa ovog grba i njihovim smještanjem u novi hijararhijski poredak, kreirane su dvije zlatne vučje figure koje predstavljaju nove čuvare
štita. Vukovi su zbog značaja grada za istoriju podneblja obojeni zlatnim emajilom.
3). Grančica masline simboliše floru Barskog kraja. Grančica Masline je data u heraldičkoj zelenoj boji, adekvatnoj onoj upotrebljenoj na Štitu.
8). Zlatna lenta sa plavom poleđinom savijena je tako da predstavlja postament, odnosno oslonac vučjim šapama. Na njoj je ispisana godina 1042. To je godina u kojoj se odigrala čuvena Barska bitka, godina kada se ime grada Bara prvi put pominje u svom savremenom obliku.

Boje grba su zelena (vert), zlato (or) i plava (azure). Zelena boja se izdvaja iz skupa drugih boja, time što je neodređena i mirna. Simboliše nadu, radost i vjernost u ljubavi. Takođe simboliše vodu i prirodu, regeneraciju, zadovoljstvo i aktivnost. Zlatna boja predstavlja svetlost i veselje, dostojanstvo, bogatstvo i mudrost, a pre svega darežljivost. Plava je poželjna, dobra boja, boja socijalnih vrijednosti i kontrole. Tradicionalne vrijednosti su povezane sa plavom bojom. Simboliše pravdu, veijrnost i lojalnost. Plava je boja boja nježnosti i vrline kao simbol vječnosti. Plavo znači veliki uspjeh u radu.
Grb Opštine Bar se pojavljuje u tri nivoa obrade, kao mali srednji i veliki grb.


ZASTAVA OPŠTINE BAR

Zastava spada u red tzv. grbovnih zastava. Ovaj tip zastave podrazumijeva prikaz svih grbovnih elemenata na zastavi u neizmjenjenom obliku sa proporcijama definisanim konstrukcijom grba. U simboličkom jeziku pet vertikalnih pruga predstavljaju: more, jezero, kulturno-istorisjko nasleđe i planinu. Zastava ima horizontalnu kompoziciju koja definiše pravac prostiranja pruga. Vertikalna kompozicija pruga iz Grba Opštine je prenešena u horizontalnu kompoziciju zastave poštujući
heraldičko načelo da prvo polje heraldičke desne strane grba postaje prvo gornje polje zastave. Uzimajući u obzir simetričnost grbovnih elemenata po vertikalnoj osi grba ili horizontalnoj osi zastave, ovo pravilo nema za posljedicu grafičku razliku između gornjeg i donjeg pojasa zastave. Ovo pravilo svoju manifestaciju ima jedino u konceptualnom obrazloženju zastave.
Zastava se u zavisnosti od svrhe za koju se koristi pojavljuje u četiri (4) proporcijska odnosa. Redom to su: Položajna zastava proporcija 1:1, Osnovna ili Standardna zastava proporcija 1:2 (ova proporcija zavisi od proporcija Državne zastave), Svečana ili Repata zastava proporcija 1:5 – 1:8, Plovidbena zastava proporcija 1:2 u trougaonom formatu.

0 коментара:

Постави коментар