петак, 27. март 2009.

J.P. Kulturni centar bar

JP Kulturni centar egzistira kao kompleksna institucija kulture u čijem sastavu se nalaze:
• Dom kulture "Vladimir Popović Španac"
• Narodna biblioteka i čitaonica "Ivo Vučković"
• Umjetnička galerija "Velimir A. Leković"
• Zavičajni muzej Bar (Dvorac kralja Nikole) sa tvrđavom Stari Bar.

Dom kulture osnovan je 1. oktobra 1976. godine kao jedna od organizacionih jedinica Kulturnog centra Bar i pravni je nasljednik nekadašnjeg bioskopa "Pobjeda" koji je sa radom počeo l946. godine.
Izgradnjom modernog objekta sa bioskopskom, pozorišnom salom (650 sjedišta), kao i ljetnjom pozornicom (900 sjedišta) i drugim pratećim objektima neophodnim za realizaciju programa kulturno - umjetničkog stvaralaštva, ova organizaciona jedinica bila je prostorno, tehnički i organizaciono osposobljena za realizaciju i najsloženijih programa.
U Domu kulture se realizuje opštekulturna djelatnost Centra:
• pozorišni programi
• muzički programi
• filmske projekcije
• amaterska scena
• edukacija građanstva

Narodna biblioteka i čitaonica "Ivo Vučković" Bar je okosnica savremenog bibliotekarstva u barskoj opštini i, kao matična biblioteka ovog područja, nosilac jedinstvenog bibliotečko - informacionog sistema Opštine.
Kao Gradska biblioteka formirana je sredinom marta 1953.godine, a današnji naziv je dobila 1963. po poznatom revolucionaru iz ovog kraja. Od 1.10.1967. godine djeluje kao organizaciona jedinica Kulturnog centra Bar. Smještena je u zgradi Doma revolucije. Osnovnu djelatnost ostvaruje kroz rad matične Biblioteke u Baru (dječje odjeljenje, odjeljenje za odrasle i čitaonica) i područno odjeljenje u Ostrosu, dok ogranci u Starom Baru i Virpazaru čekaju rekonstrukciju i sanaciju.
U okviru Biblioteke, kao posebno odjeljenje, postoji zvučna Biblioteka za slijepe, formirana u saradnji sa Organizacijom slijepih Bara i Ulcinja.
Fondove Biblioteke koristi u prosjeku godišnje oko 1000 korisnika, a u profilu članstva preovladava školska omladina (osnovci, srednjoškolci i studenti), a potom zaposleni radnici, intelektualci, nezaposleni i penzioneri. Pored individualne, od 2008. godine uvedena je i kolektivna članarina za upis, što će uticati na porast broja korisnika njenih usluga. U okviru Biblioteke radi i knjigoveznica u kojoj se vrši zaštita knjižnog fonda. Rad Biblioteke je kompjuterizovan u domenu kataloške obrade knjiga. Uključivanjem u II fazu Projekta "Virtuelna biblioteka Crne Gore", čiji je nosilac Centralna narodna biblioteka CG "Đurđe Crnojević" iz Cetinja, postala je punopravni član Bibliotečko-informacionog sistema COBISS.CG koji uzajamnom katalogizacijom omogućava racionalnost u poslovanju. Nakon izvršene obuke bibliotečkog kadra za rad na COBISS programu, Biblioteka će automatizovati svoje fondove koji će postati dostupni online svim zainteresovanim korisnicima.
Biblioteka u Baru je prepoznatljiva po organizovanju brojnih književnih programa kojima se vrši popularizacija knjige i afirmacija bibliotečke djelatnosti. Godine 2007. formiran je, od istaknutih kulturnih poslenika, stručni Savjet Biblioteke koji se konsultuje o svim važnim pitanjima.

Umjetnička galerija "Velimir A.Leković" nosi ime poznatog i priznatog barskog likovnog umjetnika. Posluje kao jedna od pet osnovnih radnih jedinica Kulturni Centar Bar. Raspolaže sa dva savremena izložbena prostora, površine 300m2. Posjeduje vlastiti umjetnički fond, koji se svakom samostalnom izložbom kvalitativno uvećava. Smještena je na najatraktivnijem djelu barske obale, na setalištu kralja Nikole.
Galerija se bavi organizovanjem i realizovanjem samostalnih i kolektivnih izložbi savremenih akademskih likovnih stvaralaca.

Zavičajni muzej Bar (Dvorac kralja Nikole) je osnovan 1959. godine kao samostalna muzejska ustanova, a od 1976. godine je u sastavu Kulturnog centra Bar. Nalazi se u dijelu grada zvanom Topolica, na najatraktivnijoj turističkoj lokaciji u Baru, uz poznato šetalište na samoj morskoj obali. Muzej je smješten u Dvorcu kralja Nikole - u njegovoj ljetnjoj rezidenciji, koja je podignuta 1885. godine. Zgrada Dvorca je u duhu rezidencijalnih objekata tog vremena. Njen projektant je dr Josip Slade, dvorski arhitekt, koji je autor više gradjevina nastalih za vrijeme kralja Nikole. U okviru dvorskog kompleksa, pored Velikog dvorca sa dvije kule stražare-gvardije, nalaze se i tzv. Mali dvorac, dvorska kapela i zimska bašta. Zajedno s pripadajućim objektima i dvorskim parkom sa vrlo rijetkim vrstama drveća i egzotičnog mediteranskog rastinja, oni čine jedinstvenu istorijsko -ambijentalnu cjelinu.
Zbog svojih istorijskih, kulturnih, ambijentalnih i arhitektonskih svojstava i vrijednosti, Dvorski kompleks je proglašen za spomenik kulture i kategorisan kao nepokretno kulturno dobro II kategorije.
Osnovna djelatnost koju obavlja Zavičajni muzej podrazumjeva istraživanje, proučavanje, obradu, prikupljanje, zaštitu i prezentaciju kulturnih dobara.
Muzej je koncipiran kao ustanova kompleksnog tipa sa arheološkim, istorijskim, istorijsko umjetničkim i etnološkim odjeljenjima u kojima se nalazi tematski razvrstan muzejski materijal.
U okviru aheološkog odjeljenja nalaze se zbirke praistorijske, antičke, srednjovjekovne arheologije kao i manja numizmatička zbirka.
U istorijskom odjeljenju čuvaju se muzejski predmeti vezani za kulturnu, političku i vojnu istoriju barske opštine, podijeljeni na zbirke: ordenja, starog oružja, knjiško - arhivskog materijala, starih fotografija i zbirka NOB - e.
Odjeljenje istorije umjetnosti sadrži nekoliko manjih zbirki slikarstva, crteža i grafike, koje čine uglavnom djela zavičajnih stvaralaca, zatim manju zbirku ikona i zbirku primjenjene umjetnosti čiji najveći dio predstavljaju autentični predmeti zanatsko umjetničke izrade koji su pripadali nekadašnjem Dvorcu kralja Nikole.
Etnološko odjeljenje posjeduje nekoliko značajnih zbirki koje se odnose na bogatu i raznovrsnu materijalnu i duhovnu kulturu stanovništva barske opštine. Etnografski muzejski materijal razvrstan je prema svojim specifičnostima u zbirkama narodne nošnje, narodne privrede, pokućstva i posuđa, nakita, kultnih i običajnih predmeta.
Muzej posjeduje konzervatorsku laboratoriju i stručnu biblioteku.

Stari grad Bar je spomenik I kategorije. Impozantni ostaci Starog grada stavljeni su pod zaštitu Zakona 26. 11. 1957. godine, od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture RCG.
DUP-om Stari grad, projektovan je koncept grada - velikog arheološko-arhitektonskog muzeja sa komplementarnim radnim - umjetničkim i turističkim sadržajima.
Najveći dio Grada sa oko 600 objekata i dalje je pod ruševinama i neistraženo. Stogodišnje ruševine, nakada "slavnog grada Bara" uprkos zubu vremena i ljudskoj nebrizi sačuvale su fragmente graditeljske kulture.

0 коментара:

Постави коментар